miercuri, 6 iunie 2012



  HUMMUS


   Hummus este o mâncare tradiţională orientală şi se prepară din năut.Echivalentul românesc ar fi fasolea bătută, însă gustul este diferit, din punctul meu de vedere mult mai bun. :) Despre proprietăţile năutului am mai vorbit şi la salata cu năut; aş mai adăuga indicele glicemic scăzut, fiind foarte util în alimentaţia celor care vor să se menţină supli.
   De unde îl cumpărăm? Vă recomand magazinele naturiste, unde îl găsiţi în pungi de 500-800 g sau în magazinele cu specific oriental, de unde îl cumpăraţi la vrac.Încercaţi să evitaţi conservele de năut din marketuri.
   Pentru a prepara hummus, lăsaţi boabele la hidratat peste noapte, într-un vas cu apă.A doua zi le fierbeţi timp de 30-45 min.Se pot fierbe şi fără sa le hidrataţi, însă va dura puţin mai mult până vor fi gata.
   Iată şi ingredientele:
  •       300-400 g naut fiert
  •       o lămâie
  •       3-4 linguri ulei de măsline
  •       2-3 căţei de usturoi pisaţi
  •       sare
  •       2-3 linguri tahini (pastă de susan )
  •       apa în care a fiert năutul


   Cum procedăm: pasăm năutul împreună cu o jumătate de cană de apă la robot (blender, furculiţă, ustensila de pasat cartofi.....ce aveţi ), după care adăugăm restul ingredietelor.Gustaţi şi potriviţi după bunul plac.Unii preferă fară usturoi, alţii cu mai multă lămîie sau mai mult tahini.Acest tahini îl găsiţi în marketuri, la raionul de produse internaţionale.Eu nu  îl pun mereu în hummus.Dacă stau şi mă gandesc bine, cel mai mult îmi place doar cu lamâie, ulei de măsline şi sare.
   Îl decoraţi după cum vă place, cu o lingură de ulei de măsline, boia, pătrunjel tocat , câteva bobiţe de năut etc.Să aveţi poftă!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu